Wednesday, May 24, 2006

Oameni de vazut/auzit

Azi l-am avut invitat la unul dintre cursurile de la master pe Mircea Malita, care ne-a tinut un discurs despre comunicarea in spatiul international, diplomatie, istorie, negociere, civilizatie, cultura, filozofie, si multe altele.

Mi-au placut lucrurile pe care le-a spus, argumentele pe care le-a adus, opiniile lui de om cu o experienta foarte vasta de viata, si mi-a placut chiar mai mult felul in care si-a construit discursul. Ceea ce la inceput a parut o introducere cam inutila s-a dovedit a fi o idee extrem de premeditata, la care a reajuns la sfarsit, inchizand cercul. Si-a adaptat in mod inspirat discursul la publicul pe care l-a avut (un singur comentariu as avea aici, ca nu s-a gandit ca povestile lui din anii 70, desi foarte interesante, nu prea rezonau cu noi, majoritatea fiind nascuti dupa 80) si din fiecare propozitie pe care o articula se vedea ca respira si traieste in fiecare moment si cu fiecare suflu diplomatie.

A avut diverse teze interesante, n-o sa intru in detalii.. nu stiam insa ca lui ii datorez faptul ca stiu germana (in timpul cat a fost ministru al educatiei a infiintat gradinitele si scolile cu predare in limbi straine ;). Ma rog, si omul a facut oricum o mie de alte chestii.. si ca ministru de externe, si ca ambasador si ca tot ce a fost, in general, se pare..

A incheiat cu cateva fraze despre cultura imaginii care domina perioada in care traim, subliniind pericolul formei fara fond, in special in politica, dar nu numai.

Merita citit sau vazut pe unde mai vorbeste, asa ca daca aveti ocazia, duceti-va.

2 comments:

Aura said...

la ce master esti? in ce an?

zuza said...

tu?:) eu la MCA.. ai fost si tu la discurs?