Thursday, January 25, 2007

Urbanii se supara ca fetele

Ok, stiu ca nici nu ar trebui sa-mi treaca prin cap sa folosesc termenul de "urban". Dar il folosesc totusi, ca sa se stie la ce categorie sociala ma refer ;)

Totul a pornit de la un articol din Cotidianul, care se chema "Cluburi exclusiviste pentru fitele snobilor din Bucuresti" - un articol ca multe altele, scris mai mult din auzite decat din traite, intr-un ton semi-frustrat si cam ofensiv, cu diverse neconcordante (vezi poza din Bamboo), cu un titlu.. nici nu mai zic. But anyway: un articol prostutz ca foarte multe altele.
Then, articolul a fost preluat pe feeder, unde a atras nici mai mult nici mai putin de 100 de comentarii. Pretty much. Un fel de paruiala generala, multe persoane mai mult sau mai putin anonime care s-au zburlit de superficialitatea articolului si mai ales de comentariile unui tip care a indraznit sa se ia de Ota. Ca vezi-doamne ar fi o spelunca. Un loc dubios, cu muzica proasta si cu oameni si mai dubiosi. Cam asta era ideea generala. Ce-i drept, omul a spus tot ce a gandit in cel mai prost mod posibil si evident ca asta a avut urmari. Demascare, chestii :))
Urmarind toata dezbaterea asta si amintindu-mi de reactiile de dupa aparitia articolului de pe gigel de acum vreun an, am observat niste chestii:
1. "Urbanii" sau cum ati vrea sa le spuneti, se iau foarte in serios. Poate prea in serios. Nu e nici prima nici ultima oara cand s-a luat lumea de tendintele lor exclusiviste, de gusturile lor de multe ori ciudate (evident, gusturile nu se discuta), de nevoia lor existentiala de a fi impotriva curentului din principiu, etc. However, de fiecare data cand am auzit de o dezbatere pe teme dragi lor, totul derapat de multe ori in niste zone cel putin ciudate. More or less "Nu vrem sa fim asociati cu x" "Imaginea noastra.." "Voi nu intelegeti ce e arta adevarata...", etc
2. Se simt jigniti cand sunt considerati "fitzosi". Prefera sa spuna despre ei ca "au pretentii". Ok, inteleg ca termenul de "fitza" e prea mainstream si ca in nici un caz nu pot ei fi de acord sa fie asociati cu o asemenea denumire complet ne-alternativa, dar totusi.. parerea mea (si subliniez ideea asta) este ca e doar o chestie de nuanta.
3. In legatura directa cu punctul 1, se iau prea in serios, drept care se supara repede, si cam ca fetele la PMS, if I might add. Adica un pic irational, se infoiaza foarte brusc, iau orice ca pe o ofensa si nu accepta alte opinii decat ale lor. Am un prieten fix din categoria asta, care desi braveaza in ideea de cat de deschis e el la orice lucru si atitudine noua, nu poate accepta ca altcineva sa nu fie la fel ca el. Ceea ce demonstreaza cat de convins e el de conceptia asta de viata pe care o predica in continuu, adica nu..
4. Sunt sigura ca exista si oameni care sunt cu adevarat convinsi de stilul asta de viata, de valorile legate de el, care chiar sunt inebuniti dupa muzica cu cat mai underground cu cat mai bine (si nu doar din motivul asta), etc etc, si care chiar sunt altfel in sensul bun al cuvantului pentru ca asa sunt ei. Iarasi, parerea mea din ce am vazut pe la Cina si Ota, este ca foarte foarte multi din cei care frecventeaza locurile astea sunt alternativi si impotriva a tot ce e mainstream pentru ca asa li se pare lor cool sa fie. Si ca nu ar avea niciodata curajul sa recunoasca ca nu le place de exemplu sa mearga la "happening-uri" unde one of the main acts este legat de niste gandaci intr-un acvariu. For fuck's sake.
5. Grupul asta de persoane chiar are evanghelisti adevarati. Cei care cred, chiar cred. Chiar sunt in stare sa te tina de vorba ore in sir si sa-ti dea argumente ca drumul lor e cel drept. Pe mine personal nu au reusit inca sa ma convinga de diverse chestii, dar asta nu inseamna ca nu au o bila alba din partea mea ca incearca in mod coerent sa-si sustina cauza.

Ma rog, ca sa concluzionez. Nu inteleg foarte bine de ce asa un articol slab si neinsemnat a creat o asemenea dezbatere. I mean, ce conteaza atunci cand crezi in ceva cu adevarat ca sunt oameni care nu au aceeasi parere cu tine? Nu era un articol defaimator, era pur si simplu unul prost. Si da, baiatului ala cu injuraturile nu ii place la Ota. So what? Sa nu se mai duca acolo. Iar urbanii might just aswell continue their life si sa nu mai se poarte de parca a zis ceva de mamele lor :P

No comments: