Tuesday, March 13, 2007

Fabulouspirit

Stiu, e old news, dar o sa scriu un pic despre asta ;)
In ultimile 2 duminici a avut loc la Garantat 100% (TVR1) o dezbatere la care au luat parte Mihai Razvan Ungureanu, actualmente ex-ministru de externe, Aneta Bogdan - managing partner Brandient, Lucian Georgescu - partener la Gav Scholz&Friends, si Bogdan Naumovici - director de creatie regional pentru Europa centrala si de est al retelei Leo Burnett.

In centrul interesului: campania de imagine "Romania - fabulouspirit", lansata de MAE cu prilejul intrarii Romaniei in UE. Am citit ca anuntul facut de purtatorul de cuvant MAE, Corina Vintan a facut valuri extra-mega-puternice, dar realmente n-as putea spune ca m-am simtit la fel de bombardata de reactii in media online si offline asa cum a fost in cazul altor initiative de branding de tara.

Intr-adevar, asa cum spunea chiar Ungureanu in emisiune, vocea politicii externe e monotona. Mda. A avut un discurs sec pana la dumnezeu si in cea mai mare parte neinteresant. De altfel, aproape de sfarsitul primei emisiuni a trebuit sa plece, ceea ce a reafirmat tacit, din punctul meu de vedere, caracterul mult prea rigid al comunicarii ce vine din partea unei functii publice.

Cu ce-am ramas de pe urma acestei prime emisiuni:
- s-a reluat bancul spus de Wally Olins atunci cand a fost invitat la Garantat 100%: "Cum faci o omleta romaneasca? Incepi prin a fura doua oua" - trist si imi place sa ma mint ca e nereprezentativ ;)
- ne confruntam ca tara cu doua probleme majore: ori nu se stie nimic despre Romania, ori perceptia despre tara noastra este una negativa - intrebarea este insa in ce masura un proces de branding bazat pe un concept ca "fabulouspirit" poate schimba in directie pozitiva aceste perceptii sau crea unele favorabile "business-ului Romania";
- cuvintele cheie in jurul carora se incearca pozitionarea: "spiritualitate" si "fabulos" - partea cu "fabulos" e un pic ciudata, vezi si aici o explicatie apropos de conotatiile negative ale cuvantului in cele mai multe limbi europene;
- totusi, trebuie sa spun ca nu imi displace sonoritatea conceptului.. in special after you get the hang of it;
- branding-ul de tara nu este un proces democratic, in care trebuie sau poate sa se implice oricine; branding-ul de tara este un serviciu profesional care trebuie lasat pe mana specialistilor;
- desi as fi zis ca tocmai din acest motiv profesionistii ar trebui sa nu cedeze "gurii mari" a media si sa-si faca treaba asa cum trebuie mai departe, ignorand strambele continue, apare problema majora legata de faptul ca un brand de tara trebuie intai vandut in interiorul acelei tari, si abia apoi in afara ei.. si se stie bine ca media are o putere enorma in cristalizarea opiniei publice intr-o anumita directie;

Cand cei de la TVR o sa puna pe site si partea a doua a emisiunii (pe prima o gasit in arhiva din data de 11.03.2007 aici), voi mai adauga poate si alte idei care mi s-au parut interesante.

PS: am observat pe de alta parte ca in momentul asta circula concomitent doua variante ale conceptului pe care se bazeaza campania - "fabulouspirit" si "fabulospirit" :) isn't that something that could turn into a problem?

2 comments:

Zu said...

:-) si eu m-am apucat ieri sa scriu despre subiectul asta... Mi-a placut muuuult mai mult a doua parte a emisiunii, prima era un pic mult prea "politically correct".

Cred ca pentru a face cu adevarat acest branding de tara va trebui sa apelam la specialisti din exterior (sa fin seriosi, cati dintre "ai nostri" au experienta necesara??? know how-ul???) si ca, pana cand nu vom face asta, toate aceste proiecte vor ramane la stadiul de tentative.

Ice Cream Recipes said...

Greeat post