Saturday, June 16, 2007

California dreamin' (nesfarsit)


Nu stiu daca pana acum mi-am mai exprimat pe blog maxima lipsa de respect pentru Armand Assante ;) De la numele de gigolo penal pe care il are, bronzul ala portocaliu permanent de toata jena.. per total, de-a lungul timpului, am ajuns sa consider din start orice film in care joaca el un esec absolut.

California dreamin' este exceptia aia care nu confirma deloc regula. Tocmai m-am intors de la film si trebuie sa zic ca sunt destul de speechless.

Nici fata de filmele romanesti nu manifest o afinitate cine stie ce, in afara de Filantropica si Balanta nu cred ca mi-a placut nimic in mod special, dar asta e un film chiar foarte foarte misto. Cine stie ce mai putea sa scoata Nemescu din el daca ar mai fi trait? Our world and gods work in misterious ways..

Pe scurt, Assante cred ca isi face rolul vietii lui, e absolut bestial, nu cred ca o sa-l mai pot uri dupa filmul asta. Personajul in sine e foarte ok, dar el il joaca fenomenal. N-as fi crezut ca o sa spun asta despre el nici intr-o mie de ani.
Pe Vasilescu eu il iubesc din rolul de doctor nebun din Balanta, si nici aici nu s-a dezis de ceea ce poate sa faca dintr-un personaj. Hardcore capalnitzesc, mai! ;)
Maria Dinulescu si Jamie Elman (hot hot hothot ;) reprezinta cuplul porno al filmului (omg, btw, I just realized ca in ciuda regulei ca in toate filmele de dupa 89 trebuie sa vedem si o pootza, in filmul asta nu apare ;)). Nici chiar Maria, pe care nu prea mai pot s-o mai vad in fata ochilor de cand apare prin trailerele pentru telenovela de pe Antena1, nu a jucat prost.
Am remarcat cu stupoare faptul ca nu se simte la nici macar o scena senzatia aia pe care o ai in general ca spectator al filmelor romanesti din ultima perioada.. de jena.. de parca ai o bucata mare de lamaie in gura din care explodeaza acreala de fiecare data cand actorii schimba niste amarate de replici. E complet altceva.. ca sa nu mai vorbesc ca poate fi supersuperfunny.

Ce e cel mai misto la filmul asta este ca in ciuda faptului ca mizeaza enorm de mult pe toate cliseele de romanism folosite in cea mai mare parte a filmelor autohtone - pe mizerie, pe caractere si situatii inapoiate si ciudate, pe spagari, pe tigani, pe draculisme, pe borfasi, pe curvulite, pe vorbit obscen, pe nuditate - nu devine genul ala de film de care m-am saturat pana la epuizare. Povestea si personajele sunt prea bine si destept construite incat sa devina un film numai despre scoaterea in prim-plan a unor clisee, pe crearea unei atmosfere apasatoare, mizere dar reale care sa sustina o poveste cu mesaj zero.

E un film lung, care insa nu te oboseste si care merita vazut la cinema sau pe dvd. Totalmente entertaining si rewarding, ar fi pacat de oamenii care au muncit la el sa creada ca publicul a crezut otherwise. Plin de mesaje pozitive si destept destept destept..

In the end, peste fundalul sonor perfect care mi-a ramas in cap (California dreamin' de la Mamas& the Papas - una dintre cele mai bestiale melodii de intotdeauna), se suprapune constant o vorba pe care am tot auzit-o pe parcursul timpului: "ce ne facem noi tiganii, daca vin americanii?". Ah well.
Un film despre iluzii si sperante foarte foarte frumos.

2 comments:

Anonymous said...

L-am vazut si eu azi, pe DVD. Rau nu e, dar mi se pare overrated. Nu chiar ca Lazarescu. Actorii joaca impecabil dar la 3/4 ma intrebam deja daca nu se mai termina odata.

Ceea ce mi-a placut insa extrem de mult este cum era expusa ura lui Doiaru fata de americani, ura nascuta din propriile frustrari, mai puternica decat orice tentatie materiala dar evidentiata doar discret de tot prin replici otravite la momentul potrivit. Genial.

zuza said...

chiar vorbeam cu niste prieteni dupa ce am vazut "California dreamin'" ca abia acum imi dau seama ca nu mi-a placut absolut deloc "Moartea domnului Lazarescu".. ala da film overrated.. nu mai zic ca dupa numai un sfert de ora ma gandeam daca nu se mai termina odata ;))