The big red bastard
O sa ziceti ca am inebunit, dar asa cum ma scol cate-odata dimineata cu o mare pata pe creier impotriva unei persoane fara/cu vreo vina, asa m-am sculat azi plina de resentimente fata de Vodafone (so.. I guess ca da, am cam inebunit ;))
Primul motiv ar fi ca de vreo 4-5 zile ma haraseaza in mod constant cu diverse mesaje. Cele mai multe dintre ele au fost despre petrecerea de lansare de ieri, dar a mai existat si categoria mesajelor brand-related, aspirational-junk ca m-a lasat total rece si m-a facut sa ma gandesc ca par extrem de disperati ("Like me, PLEASE please like me!")
Al doilea motiv e ca m-a napadit asa un fel de nostalgie apropos de Connex, I mean - ok, this is the way big business works - dar m-am simtit putin atacata personal (si zau ca n-am nici un motiv concret, decat ca am fost clientul lor 5 ani sau poate mai mult) ca Vodafone s-a debarasat asa de usor de brandul local, care parca chiar a insemnat ceva, macar la un moment dat.
Evident ca nu am eu nici o calitate sa zic daca felul in care they handled rebrandingul a fost bun sau prost, but they surely seemed mercyless si neinteresati de felul in care o sa fie priviti pe piata dupa ce au squished Connex-ul. Cand Orange a facut asta cu Dialogul, parca nu s-a simtit asa de tare, plus ca Dialogul nici nu a avut vreodata forta Connex-ului.
Which reminds me de interviul lui Kit din Campaign de acum o vreme in care zicea:
"Cum va trece Connex la Vodafone? Va trece direct la Vodafone sau va merge o vreme pe Connex cu Vodafone? Cum credeti ca ar fi mai bine (sa treaca)?
Am observat cu mare atentie procedurile Vodafone de aliniere la brandul global a operatorilor achizitionati acum patru-cinci ani, pe cand conduceam pe partea de identitate vizuala revitalizarea brandului Connex anterioara celei operate de Saffron. Procesul standard de rebranding Vodafone era pe vremea aceea gradual si nu e de mirare – nu e usor sa distrugi capitalul investit in branduri de valoare similara brandului Connex. De aceea norma era ca procesul sa caute sa transfere cat mai mult equity (valoare) din fostul brand in viitorul brand prin tehnici de endorsement.
Pe de alta parte s-au schimbat multe in ultimii ani si nu m-as mira nici daca as vedea o schimbare intr-un singur pas, a la Orange. La baza unei asemenea schimbari ar putea sta ratiuni de viteza si buget, schimbarea intr-un singur pas fiind evident mai ieftina decat o schimbare in doi pasi. E o intrebare interesanta iar raspunsul este – vom vedea.
Sa nu uitam ca Vodafone are o experienta uriasa in astfel de procese, compania fiind prezenta in 27 de tari (daca includem deja si Romania), iar intr-o buna parte din aceste tari tranformarea operatorului local in Vodafone a avut loc deja. Ma astept la un proces bine pus la punct, fara nici un fel de speed-bumps."
Buh-bye now Connex, then..