Sunday, October 29, 2006

Before Sunrise & Before Sunset

Ok. I'm a girl. Generalizand, pentru ca la carte scrie ca fetelor le plac povestile de dragoste, ar trebui sa-mi placa si mie. Si chiar imi plac, daca sunt autentice si naturale si bine jucate. But I'm no tear-jerker fan.

Din punctul meu de vedere, intr-o clasificare a filmelor de dragoste, Before Sunrise si Before Sunset ar avea a league of their own. Daca ati scapat filmele astea doua, unul din 1995, celalalt sequel la primul din 2004, trebuie neaparat sa le vedeti. O sa si plangeti, daca sunteti genul ;))

Am avut de curand o discutie cu un prieten despre cat de stupida poate sa fie prima parte din dialogul cu o persoana noua, cat de superficiale sunt toate replicile, cum acopera de absolut fiecare data exact aceleasi subiecte (cum e locul in care se afla cei doi in momentul respectiv, muzica, filme, prieteni), si cum el se saturase de toata sharada asta infecta - fiecare joaca rolul pe care vrea sa il joace, pentru ca nu e nici cool si nici safe sa fii exact asa cum esti, nimic mai mult si nimic mai putin.

Ei bine, filmele astea doua iti dau speranta ca chase-ul asta continuu in cautarea celuilalt nu trebuie sa fie asa, ca poti avea discutii meaningful cu diverse persoane chiar din momentul in care le cunosti, ca ai mai multe sanse sa ramai cu ceva de valoare dupa ce cunosti o persoana daca dai tot ce esti din tine, fara rezerve. Well, it isn't the safest way to play this game, eu asa l-am jucat dintotdeauna si sansele sa te fuck up sunt mari, dar si cand you hit the jackpot - you really hit it ;)

In orice caz, doua filme extrem de misto si tot de tipul cu Waking Life - adica Richard Linklater (btw, probabil ca urmatorul review va fi la A Scanner darkly ;)

Si nu ca sunt eu inebunita dupa Ethan Hawke, dar felul in care zice "I know..", ca ultima replica a sequel-ului.. e genial. Total chills ;)

[poza de aici]

10 comments:

Jen said...

my thoughts exactly... le-am vazut pe amandoua de 3-4 ori si nu ma satur :) waking life nu mi-a placut atat de mult, probabil din cauza ca are alta tema. despre a scanner darkly o sa ma pronunt dupa ce il vad.

zuza said...

waking life e extrem de greoi, dar am ramas cu un gust bun dupa ce l-am vazut, totusi.. si ai vazut ca e la un moment dat un cuplu care discuta in pat care e format din Jesse si Celine? :)

Jen said...

da... easter egg pentru fani :) aia a fost una din partile mele favorite.

Anonymous said...

chick movies...
Nu ma omor. In afara de ghost, nimic nu m-a impresionat.

Sandra G said...

here's a little trivia for you: la lansarea de carte a lui Ethan Hawke la Bucuresti a povestit ce trip are el cu Linklater si cu Delpy legat de Before Sunrise si Sunset. intentioneaza sa tot faca filme cat i-or tine puterile, cu cele doua personaje care se intalnesc in diverse momente din vietile lor. Hawke cu Linklater si Delpy vor astfel sa transmita publicului doritor ce au mai invatat, descoperit, trait ei pe tema relatii, iubire etc. Cool, nu? :)

zuza said...

nu ma mira deloc ;) thanks for the trivia
dupa ce am vazut cele 3 filme (before sunrise&sunset si waking life) mi-am dat seama ca linklater are cateva teme care il obsedeaza, la care revine intotdeauna.. it's great, oricum, abia astept sa-i vad pe Jesse si Celine intr-un al n-lea sequel la 80 de ani ;)) vorbind de practic aceleasi lucruri, putin mai evoluati, sau poate din contra, involuati, depinde cum trece timpul peste ei..

Jen said...

ce misto ar fi! sa vedem daca o sa se si intample... :)

zuza said...

in alta ordine de idei: omg, ethan hawke a fost la bucuresti si eu nu l-am vazut.. how yummylicious he must have been :D drool ;))

theTudor said...

ba eu am vazut filmu 2 intai, si pe filmu unu il pastrez sa il vad mai incolo. Richard Linklater este un mare bazat, sa faci un film dialog driven like this, oricat mi-ar place chestiile epice, intortocheate si complicate, simplitatea aparenta a astuia, m-a spart pur si simplu, cand o sa ma fac mare ar vrea sa fiu ca scenaristu asta. Oh my ! Si faza asta cu ei care scriu impreuna toti trei ? Nu'sh ce sa zic, poate si asta ajuta, poate e doar publicitate. Oricum mare mare mare bazat, un profesionist.

zuza said...

mai sunt si altii profesionisti, dar omul asta are suflet. sau minte. sau nu stiu, ceva care il face foarte foarte special ;)