Monday, July 02, 2007

Mandrul tineret al tarii fata in fata cu dragonul cu sapte capete numit Bac

Citeam azi un articol despre bac-ul de anul asta. E mare scandal se pare pentru ca la proba scrisa la romana la cel mai de amploare subiect a picat un eseu despre traditionalism. Ok, inteleg cat se poate de bine ca varianta asta a fost destul de unfortunate pentru copii - I mean, fata de toate chestiile interesante si "suculente" care se fac pe parcursul a 4 ani de liceu, la care ai avea ce sa scrii, traditionalismul cam.. suge. Adica stiu ca asa as fi gandit cand am dat eu bacul.
HOWEVER, copiii de anul asta au avut toate variantele posibile de la scris publicate din primavara pe net, din care urma sa se traga la sorti varianta pentru examen.
M-am socat complet sa vad ce scuze au absolventii de liceu pentru esecul lor la proba asta. O gramada de comentarii care mai de care mai agramate pe articolul de pe hotnews, ca de exemplu:

"PAI BA FMMMMMMMM LA TOTI ASTIA CARE COMENTEAZA, CARE NU AU DAT ACU BACU SI SUNT PE DINAFARA.....VB AIUREA SA VA AFLATI IN TREABA ....INVATITI VOI MA ZMEILOR 15000 DE VARIANTE....... NOI NUMA STIM SA DAM BANI SA STRANGEM PROTOCOL.....DA DAK ERATI IN LOCU NOSTRU CE FACEATI....NU-MI SPUNETI K STIU: VOI INVATATI TOATE VARIANTELE...SI IL LUATI PE BUNE.....K VOI SUNTETI DSTEPTI SI CINSTITI.....CE BINE E SA COMENTEZI CAND ESTI PE DINAFARA....si ii mai aud pe altii "ganditiva ce o sa faceti in viata de acu in colo" ...pai ce o sa facem in viata nu cred k o sa ne foloseasca la ceva traditionalismul.....poate sa nul bagamm undeva.....da nici acolo nu merita"

Argumentul principal al copiilor astora este ca nu aveau cum sa parcurga toate variantele. Partea proasta este ca nu realizeaza deloc ca materia este aceeasi de cand lumea, cu mici schimbari, si ca ideea nu e sa tocesti 100 de variante cu 2 luni inainte de examen, ci sa se fii cat de cat pe faza tot liceul, ca deh, asta ar trebui sa fie "job"-ul tau in aia 4 ani, macar sa citesti cartile, ca dup-aia nu e mare operatie pe creier sa faci niste legaturi pentru comentarii. Si noi si toata lumea a avut exact la fel de mult de invatat pentru bac, diferenta fata de generatia de anul asta este ca they had it easier, pentru ca au avut cum sa excluda prin variantele publicate lucrurile pe care nu trebuiau sa puna accentul.

Ah well. Si trecand la faza cu protocolul. Pai evident ca esti pe dinafara la un subiect ca asta daca te bazezi pe faptul ca o sa poti sa copiezi dand niste bani sau elecrocasnice, cum am mai auzit ;)) Dar sincer, cred ca daca esti genul asta de om, ai da-o in bara la cam orice subiect, asa cum s-a intamplat si anul trecut parca, cand a fost treaba cu intelectualii in romanele lui Rebreanu, si o gramada au tratat la subiectul asta personajul Ion. Pai da..

E absolut dezolant sa vezi cum isi iau apararea copiii astia, cum nu mai stiu cum sa se victimizeze, cum dau vina pe ghinion, pe soarta, pe sistem, pe profesori, pe tot, numai pe propria lor lene si mediocritate nu.

Acum ca ei au ajuns asa pentru ca de ani de zile marea majoritatea a profesorilor nu mai au nici cel mai vag interes sa faca oameni din ei.. asta e alta treaba..

5 comments:

IRN said...

din seria "de fapt unde e Venetia" lol.
Ion, daaa, intelectual de marca :)))

Laruca said...

Nu ai vazut in ce hal erau scrise comentariile de pe Hotnews? Nu e de mirare, avand in vedere ca idolul generatiei e Becali si toata lumea vrea sa fie model, fotbalist, sau "jmecher" (am citit un articol pe tema asta relativ recent, nu bat campii:). Cu scuzele de rigoare celor 2% dintre ei care au mai pus mana pe o carte si au un pic de minte :)

zuza said...

ba am vazut in ce hal erau scrise, si l-am ales tocmai pe asta dintre toate pentru ca era asa.. cu de toate pt toti ;)) gramatica si exprimare varza, atitudine de tot cacatul, etc..

Adinaaa said...

Da, eram sigura ca va iesi scandal, cum a iesit de fiecare data in ultimii ani. Adica, desi aveau subiectele din ianuarie, pun pariu ca au lasat cu totii pe ultima saptamana si au invatat operele mai mari ca poate poate. Totusi e bac, nu e sesiune sa te duci ca in plop. :))) Una e sa pici bacul si alta e sa pici un examen.

Oricum as lua-o, cred ca Bacul e o experienta traumatizanta pt toata lumea si mai departe oricum nu ajuta la nimic.

Eu am dat anul trecut si mi-a picat faza cu intelectualul la romana. Am scris Moromete. :))))))) Culmea a fost ca eu invatasem chiar, dar am ales prost pe moment. Ma simteam deja in criza de timp si cand sa trec la 3 deja incepeam sa scriu Jocul Ielelor, pana cand sa mai citesc o data si sa-mi dau seama ca e vorba de un roman, unde am luat Moromete fara sa gandesc, spunandu-mi ca stiu mai bine decat restul.

Am luat 6 la romana, in rest am luat intre 9,5 si 10, am supravietuit, am intrat la toate facultatile la care am dat admitere.

Cei care comenteaza cu bacul sunt desigur cei care-si vad media periclitata si sansa de a sta o vara degeaba fiindca intra pe dosarel la facultate. Dar am inteles ca s-a bagat anul asta admitere in mai multe locuri, din nou. Ha!

Paula said...

Tocmai am dat bacul.
Eu am citit cam tot ce s-a cerut in timpul liceului(cu una-doua exceptii, pe care pur si simplu nu le-am putut inghiti)si tot nu m-am descurcat cum as fi vrut la bac, din vina mea recunosc...mi s-a nazarit mie ca traditionalismul e nesarat si ca nu s-au ticnit sa ne dea asa ceva. Si uite cata "nedreptate" aveam...
In fine, treaba asta cu variantele chiar nu a ajutat la nimic. Nu am avut ce sa excludem pentru ca variantele astea cuprindeau cam toata, toata materia, ca sa nu mai spun ca unele erau de-a dreptul idioate si nu aveai cum sa te descurci fara sa tocesti cartea aia cu rezolvari. Si unii(eu) mai bine ar muri decat sa faca din astea. Dar...variante idioate=> copii nedumeriti si speriati=> copii care fac meditatii=> profi care...au ca ce sa-si umple...timpul liber
Ar fi multe de spus, dar nu mai prea are rost. Eu una oricum dau admitere si media de la bac nu ma incalzeste/raceste cu nimic. Bine ca s-a terminat.